W Technikum Żeglugi Śródlądowej odbyły się warsztaty prowadzone przez panią dietetyk z Akademii Żywienia w dniu 25.03.22 dla klas: ITŻP, II TŻP, III TŻG oraz w dniu 4.04.22 dla klas: III TŻP i IV TŻS. Pani dietetyk przedstawiła nam zasady zdrowego odżywiana oraz wpływ diety na postępy w nauce. Wyjaśniła, dlaczego napoje energetyczne mają szkodliwy wpływ na nasz organizm (szczególnie na mózg, nerki, wątrobę i żołądek) oraz dlaczego nie wolno łączyć ich z alkoholem. Zwróciła uwagę na konieczność zapoznawania się ze składem żywności, którą kupujemy poprzez uważne czytanie etykiet produktów żywnościowych. Pani dietetyk uświadomiła nam , jak dużą ilość cukru spożywamy w ciągu dnia, co wprawiło nas w wielkie zdziwienie i niedowierzanie. Wyjaśniła, w jaki sposób wpływa to na rozwój cukrzycy typu 2. W związku z tym odbyła się dyskusja na ten temat i ciekawa wymiana zdań. Następnie pani dietetyk podała nam przykładowy plan żywieniowy, jaki powinni stosować uczniowie w ciągu dnia, co jest szczególnie ważne w młodym wieku. W drugiej części spotkania, po przerwie, pani dietetyk zaprosiła uczniów chętnych do przygotowania zamiennika napoju energetycznego, lemoniady, pożywnego koktajlu z banana oraz owsianki proteinowej z owocami. Odbyło się to na stanowiskach, na których znajdowały się receptury oraz składniki potrzebne do sporządzania tych produktów . Następnie wszyscy uczniowie degustowali przygotowane napoje i posiłki. Na koniec spotkania podziękowaliśmy pani dietetyk za ciekawe warsztaty.