Skip to main content

Akademia Żywności w Technikum Żeglugi Śródlądowej we Wrocławiu.

By 24 października, 202428 października, 2024Uncategorized

W dniu 23 października 2024 roku, odbyły się w naszej szkole zajęcia edukacyjne w ramach zadania pn. „Zorganizowanie i prowadzenie na terenie Wrocławskich Placówek Edukacyjnych zajęć dotyczących znaczenia zdrowego żywienia w profilaktyce nadwagi, otyłości i innych zaburzeń okresu rozwojowego”. Jest to kontynuacja edukacji zdrowotnej w profilaktyce nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży w ramach  programu finansowanego przez Miasto Wrocław, a realizowanego przez Wrocławskie Centrum Zdrowia SP ZOZ.

W warsztatach na temat zdrowego odżywiania się oraz prawidłowego komponowania posiłków, wzięły udział uczennice i uczniowie klasy I TZP. Temat warsztatów dla klas starszych to:

„Uważne jedzenie czyli świadome spożywanie posiłku”.

Pani dietetyk uświadomiła jak uważne jedzenie wpływa na kontrolę wielkości spożywanej porcji jedzenia , na zaspokojenie potrzeb energetycznych organizmu oraz pozytywnie wpływa na procesy trawienia zachodzące w organizmie człowieka.

Na koniec warsztatów odbyła się degustacja  zdrowej przekąski. Została przygotowana szybka owsianka z bananem wzbogacona orzechami, rodzynkami oraz miodem.

Realizatorem przedsięwzięcia była Akademia Żywienia Elżbieta Sworobowicz.